Jan 12

Danes me je Manca vprašala: ” Samo mi povej – glede postavitve in aktualizacije. Da se ne bi ti preveč matral – je to težko? Al lahko to naredi laik kot sem jaz (ki poznam bolj kot ne samo osnove računalništva)?

Namesto, da bi odgovoril preko maila, pa sem kar pripravil blog objavo če še koga slučajno zanima postopek. Za primer sem vzel spletno stran avtoservis Filipič.

Narisana spletna stran v Photoshopu

Narisana spletna stran v Photoshopu

Spletno postavit oz. izdelati spletno stran niti ni takšen problem – postavit spletno stran, da bo nekako izgledala pa je kar zahtevno – prvo jo je potrebno celo narisat v Adobe Photoshop ali kakšnem drugem podobnem programu (npr. Corel PhotoPaint), nato je potrebno spletno stran razrezati na majhne dele, da jih lahko kasneje uporabimo pri izdelavi spletne strani.

Obrezani elementi spletne strani (slices)

Razrezani elementi spletne strani (slices)

Vse skupaj se nato exportira in tako se dobi recimo 30 slikic, ki jih je potrebno skombinirati v html obliko (oblika spletne strani).

Za izdelavo html datoteke jaz uporabljam Adobe DreamWeaver. V njem skombiniram vse slikice, ki sem jih pred tem izvozil iz Photoshopa. Nato pripravim če css datoteko izgleda in velikosti pisav in jo dodam v spletno stran. Šele nato je na vrsti vsebina in izdelava podstrani.

Macromedia - sestava spletne strani

Macromedia - sestava spletne strani

To je nekako postopek izdelave klasične spletne strani. Za postavitev dinamične spletne strani pa obstajajo različni programi in skripte, ki nam to pomagajo. Kaj več o tem pa kdaj drugič.

Mogoče je pa zanimivo tudi še kako pisati kvalitetno vsebino spletne strani (informacije so na slohost.net spletni strani).

Je pa zanimivo poglavje prav tako spletno gostovanje, oz. gostovanje spletnih strani, ki pa ni ravno najboljše poglavje te teme in o tem mogoče že v mjem naslednjem članku o spletnih gostovanjih in koristnih spletnih strežnikih.

  • Share/Bookmark
 

2 odgovorov na “Postopek izdelave spletne strani”

  1. Karmen Pravi:

    Zanimivo, da si uporabil izraz “obrezati”, v fohu temu rečemo namreč “razrezati”, oz da gre spletna stran v “razrez” :-)

  2. Aris Pravi:

    Hvala za info.

    Sem že popravil obrezati -> razrezati ;)